Mesarya Ovası doğuda ve batıda denize kadar uzanan, güneyinde Trodos Dağları ve kuzeyinde Beşparmak Dağları bulunan ince uzun bir ovadır. Bu ince uzun ovanın tam ortasında ise başkent Lefkoşa yer alır.
Aslında eski zamanlarda bu ova sık ormanlarla kaplıydı. Fakat, zaman içinde bu ormalar kesile kesil yok edildi. Çoğu İÖ 1.yy’da Batlamyos Donanması için gemi yapılmak amacıyla kullanılmak üzere kesildi. Daha sonra, bakır çıkarma sırasında yakacak ihtiyacını karşılamak üzere kesimine devam edildi. Herşeye rağmen 16.yy sonlarına kadar ova üzerinde önemli miktarda ağaç bulunmaktaydı. Bugün ise bu ormanlardan geriye sadece dağların eteklerindeki ormanlık alan kırıntıları kalmıştır. Ormanların yok edilmesinden dolayı şu an bu alan "Kafkalla" ile kaplıdır. "Kafkalla" yerli halkın killi toprak tabakasıyla birleşmiş kalsiyum karbonatı anlatmak için kullandığı yöresel bir ifadedir.
Ormanların yok olması ile açılan bu ovalık alan tarım için elverişli hale gelmiştir. Uzun yıllar yoğun tarım faaliyetlerinin yürütüldüğü bu verimli topraklar zaman içinde “Kıbrıs’ın Ekmek Teknesi” olarak anılmaya başlamıştır.
Kukla/Köprülü Göleti ve çevresindeki karasal tuzcul bataklıkları içine alan sulak alan Lefkoşa’nın doğusunda kalan Doğu Mesarya Ovası’nda yer alır. Bölge halkı bu bölgeyi Kukla olarak adlandırılır. Kukla bölgenin eskiden kalma özgün ismidir. Bu nedenle de bu sulak alan bundan böyle Kukla Sulak Alanı olarak isimlendirilecektir.